2016. március 14., hétfő

Argentína, 3. nap, Buenos Aires

Palermo, Recoleta, Plaza de Mayo és Microcentro, Puerto Madero, Plaza San Martín, Retiró és újra csak Palermo,

avagy városnéző körúton Buenos Airesben.


 Már két napja megvettem a jegyemet a hétfőn induló hop on - hop off buszokra, melyet 24 órán keresztül használhatok a Buenos Aires területén cirkáló városnéző járatokon. Ezek viszonylag sűrűn, 20 percenként közlekednek, így tulajdonképpen egy nap alatt ügyesen be is lehet járni a legfontosabb helyszíneket, nevezetességeket. 

Palermo


 A Zoologico mentén kisétáltam az Avenida del Libertadorra - itt áll a spanyolok emlékműve -, s onnan kezdtem aznapi túrámat. Ez Buenos Aires zöld szíve, hiszen itt találjuk a Február 3-a parkot, a Japán kertet, az állatkertet, a Holland parkot, a Németország teret, a Planetáriumot és az ezeket övező megannyi apró halastavat, valószínűleg a város legnagyobb egybefüggő zöld övezetét. Gondoltam, én is élvezem egy kicsit a természet adta lehetőségeket és sétáltam egyet a belváros felé. Fél órás gyaloglás után rájöttem, hogy Buenos Airesben a távolságok nem Szombathely léptékűek, így mire elértem a Recoleta negyedig, lógott a nyelvem a hirtelen támadt márciusi kánikulában.

Recoleta


 A Recoleta Buenos Aires egyik legelegánsabb része, amit jól szimbolizál a Museo Nacional de Bellas Artes (Szépművészeti Múzeum) és a híres Recoleta temető patinája. A Cementerio de la Recoleta szomszédságában régi, neves kávézók várják a betérő vendégeket, ahol ha a teraszt választjuk, úgy emelt árakon fogyaszthatjuk el a frissítő jegeskávénkat. A Recoleta temető Buenos Aires Házsongárdja, tele impozáns és valóban lenyűgöző síremlékkel, ahol több mint 6400 sírbolt van, ezek közül mintegy 70 nemzeti műemlék. Olyan az egész, mintha nem is temetőben járnék, inkább illik be egy belvárosi műemléksétának. A számos tradicionális argentin család mauzóleuma mellett itt látható Eva Perón, a népszerű Evita síremléke is, amelynek meglátogatása szinte kötelező az idelátogatók számára. A szomszédos telken látható  a főváros egyik legszebb és legrégibb temploma, az Iglesia de Nuestra Senora del Pilar, mely tovább emeli a Recoleta negyed patináját. 
A Recoletánál aztán már tényleg felszálltam a városnéző buszra, hát mégsem fogom a teljes napot átgyalogolni! 




 Az Avenida President Figueroa Alcorta sugárút folyó felőli oldalán egy különleges, nyíló virág formájú alkotás és a köré helyezett napozóágyak várják a Buenos Aires-i Egyetem Jogi Kara melletti hatalmas zöld övezetben kikapcsolódni vágyókat. Az acélból és aluminiumból készült építményt úgy hívják, Floralis Genérica, melyet egy argentin építész ajándékozott a város számára.

Microcentro és a Plaza de Mayo


 A központi negyed felé haladva szebbnél szebb épületeket csodálhattam meg a busz emeleti részéről. A Július 9-e sugárút (Avenida 9 de Julio) Buenos Aires főere, ahol kétszer 6 sávban közlekednek a buszok és az autósok. Itt találjuk a város egyik legszebb épületét, a Colón Színházat (Teatro Colón), valmint Argentína legfontosabb mozzanatait megörökítő, 68 m magas obeliszket (Obelisco) szinte a sugárút mértani középpontjában. Nemsokára Buenos Aires talán leghíresebb terére, a Plaza de Mayora kanyarodik rá a busz. A téren fontosabbnál fontosabb épületek állnak, melyek stílusukban teljesen különböző koroknak a tanúi. Vegyük példának a Cabildót, az egykori Tanácsépület hófehérre meszelt épületét, mely csaknem egy teljes évszázadon keresztül épült (1725-1822), és a Buenos Aires-i koloniális építkezés egyik szimbolikus példája. Érdekessége, hogy a homlokzati árkádsorát állítólag jobbról és balról is meg kellett rövidíteni, mivel a kor követelményeinek megfelelőlen át kellett rajzolni a főváros közlekedési struktúráját. A régi tanácsháza mellett az új Városháza épülete áll. Ettől balra látható a Katedrális (Catedral Metropolitana), melyet már a 16. században elkezdtek építeni, de csak a 19. századra fejezték be. Különlegessége, hogy az egyik oldalsó kápolnában található Argentína szabadsághősének, José de San Martínnak a mauzóleuma. A katedrálistól balra a hatalmas tartóoszlopokkal díszített Nemzeti Bank (Banco de la Nación) monstre épülete látható. A tér teljes keleti oldalát az Elnöki Palota uralja, melyet színe miatt Argentínában csak Casa Rosadanak, azaz Rózsaszín Háznak neveznek. Állítólag mésszel kevert marhavérrel festették ilyenre az épületet. 
A Plaza de Mayora vezető sugárutak roppant forgalmasak, az éttermek, kávézók rendszerint megtelnek ebédidőben. Az Avenida de Mayon én is beültem egy menüre, ami tulajdonképpen itteni viszonlyatban nem is volt olyan vészes, 150 pesot (kb. 3000 Ft) fizettem érte, amiben volt egy nagy adag pörköltféle tésztával, egy pohár vörösbor, desszert (Dulce de leche) és egy csésze kávé. Persze meg lehetett volna úszni kisebb költségvetéssel is, de miért ne próbáljak ki egy belvárosi éttermet, ha már egyszer itt vagyok?
 Ha a Plaza de Mayot az Avenida de Juliora tükrözzük, egy másik impozáns tér rajzolódik ki a térképen. Ez a Plaza del Congreso, a tér, ahol a Kongresszusi Palota (Palacio del Congreso) kapott helyet. Azt mondják azért itt, hogy jelképe legyen annak, hogy a hatalom nem csak az elnöké, de ugyanannyira a népé is.

Puerto Madero és a Plaza San Martín


 A busz a San Miguel negyeden keresztül La Bocába kanyarodott, majd egy kisebb hurkot leírva átszelte a Puerto Maderot, innen pedig a Plaza San Martín mellett folytatta útját a Recoleta, majd Palermo felé. A Plaza San Martínon tett rövid sétám után még sikerült elcsípnem az utolsó buszt, amivel egészen aznapi kiindulópontomra, a Monumento de los Espanoleshez tértem vissza. A Plaza San Martín mellett tornyosuló kivilágított felhőkarcolók a lemenő nap fényében pompás látványt nyújtottak.  

 

Palermo


 Visszatérve a Palermo negyedbe, immár egy másik arcát mutatta a város. Sötétedéskor, miután már mindenki hazatért a munkából és az iskolából, a Buenos Aires-iek kirajzanak a parkokba, ellepik a sétányokat és hódolnak valamelyik kedvenc sportjuknak. Futnak, kerékpároznak vagy görkorcsolyáznak, teljesen mindegy, lényeg, hogy sportolnak, mozognak, és ez nagyon szimpatikus volt számomra. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése